בשבוע שעבר, נודע שסוכנות הידיעות המוכרת "רויטרס" תספק שירותי בדיקות עובדות עבור פייסבוק ואינסטגרם. הבדיקה נעשית כחלק מהתכוננות לבחירות 2020 בארה"ב. על פי חשש של גורמים רבים, גם בבחירות הללו- כמו שהיה לפני ארבע שנים- גורמים שונים ומשונים ינסו להשפיע על דפוסי ההצבעה, באמצעות הפצה מסיבית של פייק ניוז.

הצעד הזה מתלווה לשורה ארוכה מאוד של צעדים, שחברת פייסבוק נוקטת בהם בשנים האחרונות- הכל כדי להפוך את הרשת החברתית לנקייה יותר מפייק ניוז (למשל, הקמת "חדרי מלחמה" לקראת מערכות בחירות ברחבי העולם).

היוזמה הזו מצטרפת ליוזמה קודמת (ומאוד דומה), מלפני מספר חודשים: באוקטובר האחרון פורסם, שהוושינגטון פוסט והוול סטריט ג'ורנל יספקו לפייסבוק תכני חדשות מהימנים לחלק חדש שהיא מקימה.

החיבור בין סוכנות הידיעות הוותיקה לרשתות החברתיות הוא שילוב כוחות מעניין וחשוב, שמשלב את הטוב שבשניהם: האמינות של רויטרס והפופולאריות של פייסבוק ואינסטגרם.

יש רק בעיה אחת עם המהלך הזה:

מספר האנשים שעומדים לעסוק במיזם החדש הוא…..

ארבעה.

כן כן- ארבעה אנשים בלבד אמורים להתמודד עם שטף עצום של מידע ולדעת לברור מתוכו את המוץ מהתבן. הם אומנם לא יהיו לבד (שכן ישנם כבר 12 עובדים שעוסקים בכך היום בפייסבוק), אך עדיין ישנו יחס הפוך מטורף, בין כמות העובדים הזעומה לכמות המידע העצומה שיש לבדוק.

לכן, האחריות לבלימת פייק ניוז- איננה יכולה להיות תלויה רק על כתפיהן של הפלטפורמות בהן הן מופצות: זוהי גם האחריות של הממשלה ובעיקר- האחריות שלנו.

מה אנחנו יכולים לעשות, שבודקי עובדות לא יכולים לעשות?

הסיכוי שהמידע שיגיע אלינו ייבדק על ידי אותם עובדים הוא כמעט אפסי. לכן, אנחנו צריכים לסגל לעצמנו מספר הרגלים פשוטים, שיעזרו לנו לפתח חוש ביקורת בריא כלפי מה שאנחנו קוראים ברשתות.

חלק מהמידע שיעזור בכך נגיש לכם כבר כאן, בבלוג הזה:

מהי העצה בת המילה האחת, שתעזור לנו להימנע מהפצת חדשות כוזבות?

איך לזהות פייק ניוז בשלושה שלבים?

דרך נוספת היא להזמין את את מההרצאות שאני מעביר ולקבל עוד מידע על עוד דרכים פשוטות ויעילות לזיהוי יעיל יותר של פייק ניוז.