המזרח התיכון, כמו העולם כולו, חווה טלטלה בעקבות משבר הקורונה. ההשפעה הזו באה לידי ביטוי לא רק בשדה הרפואי, אלא גם ברשתות החברתיות: תושבי הולם הערבי, כמו רבים מתושבי העולם, מעוניינים במידע כלשהו שיפיג את החששות ואי הוודאות סביב הנגיף. זה, כמובן, מקצר את הדרך לאימוץ של מידע כוזב סביב המחלה.

בעקבות התופעה, מדינות רבות במזרח התיכון אימצו חוקים חדשים, שמציגים ענישה נוקשה (קנסות או עונשי מאסר) סביב מי שמפיץ מידע כוזב. לעיתים, גם מובילי דעת קהל נענשים עקב פעילות כזו- בערב הסעודית, למשל, כוכב רשת פרסם וידאו שבו נראה שהוא שותה (כיכול) חומר חיטוי של חברת Dettol הבריטית. זאת, מתוך טענה שהוא כביכול מרפא את הקורונה. אותו כוכב נעצר בשל כך על ידי כוחות הבטחון הסעודיים ומאוחר יותר התנצל על המעשה (בדיעבד התברר שהוא שתה מיץ).

לצד המאבק במידע כוזב מצג האזרחים, גם המשטרים עצמם חשודים בעיני העולם במסירת מידע לא מהימן על היקפי המחלה בשטחם. הפצת מידע שמציג תחלואה לא רחבה נועד לשרת תדמיתית את המשטרים, אך לטווח הארוך, הדבר עלול דווקא לפגוע בהם: הצגת מקרי תחלואה מעטים לא משקפת את חומרתה של מחלת הקורונה ובכך עלולה לפגוע במאמצי הממשלים להיאבק בתפוצתה.

לצד הצעות החוק וסימני שאלה סביב הנתונים הרשמיים, ישנן גם מספר יוזמות מעניינות ומקוריות, שייתכן ויישאו פרי במאבק נגד פייק ניוז.

הרשות הפלשתינית

"Sada Social" ו-"Tayakan" הן שתי חברות פרטיות, שפועלות לתת מענה לתפוצה הגוברת של פייק ניוז בשטחים. המטרה הזו מושגת באמצעות הגדרת תחומי פעילות מוגדרים: בעוד ש-Tayakan מתמקד בבדיקת עובדות סביב שמועות ויראליות, Sada עוסק בהסרת מידע כוזב שמתפרסם באינטרנט. לשני העמודים של הארגונים בפייסבוק ישנם (בסך הכל) למעלה מ-60 אלף עוקבים בפייסבוק.

פוסט בעמוד הפייסבוק של Tayakan שמפריך מידע כוזב סביב הקורונה:
"טראמפ אמר שניתן לטפל בקורונה באמצעות אור השמש".

כדאי לציין , שפעילותה של חברת Sada איננה מוגבלת רק לשטחי הרשות- היא אף פועלת עם פייסבוק בארה"ב על מנת להסיר מידע כוזב.

תוניסיה

תוניסיה היא דוגמה חריגה לצעד ממשלתי שדווקא בוטל, בעקבות לחץ חברתי כבד. בחודש מרץ, הועלתה בפרלמנט המקומי הצעת חוק שנועדה להפוך הפצת מידע כוזב בתוניסיה לעבירה פלילית. על פי ההצעה, הפצת פייק ניוז תגרור עונש של שנתיים מאסור וקנס שבין 10,000 ל-20,000 דינרים תוניסאיים (3,500-7,000 דולר). העונשים יוכפלו כאשר המעשה נעשה בזמן מערכת בחירות או באמצעות זהו בדויה באינטרנט.

ההצעה עוררה סערה גדולה מצד ארגוני זכויות אדם ואזרחים בתוניסיה, שחששו שהחוק יפגע בזכויות יסוד כדי, כביכול, להיאבק בהפצת פייק ניוז. בעקבות המחאה, חבר הפרלמנט שהעלה את ההצעה (השייך לקואליציה המקומית) הודיע על משיכת ההצעה בעקבות המצב הבריאותי במדינה. אנחת הרווחה של המוחים נשמעה היטב, אך היא עלולה להיות קצרת מועד, שכן יוזם ההצעה הודיע שהוא מושך את ההצעה "לעת עתה", כך שייתכן והיא תועלה שוב בעתיד.

ירדן ואיחוד האמירויות

היוזמה היותר-מעניינת עוד לפני פרוץ הקורונה והיא כוללת פיתוח פתרון טכנולוגי מתקדם. חוקרים מירדן ומאיחוד האמירויות עובדים יחד על פיתוח אלגוריתם, שמסוגל לסרוק טקסטים ולאתר בהם סימנים שמאפיינים מידע כוזב: שימוש מרובה בזימני קריאה, שימוש באותיות גדולות באנגלית ועוד.

אוניברסיטת ירדן למדע ולטכנולוגיה שבאירביד.
אחד מחוקריה שותף בפיתוח האלגוריתם.

עד עתה, החוקרים בחנו את יעילות האלגוריתם על מאגר של כ-12 אלף ידיעות. תוצאות הניסוי הזה מעורבות: מצד אחד, האלגוריתם הצליח לזהות מידע כוזב בדיוק של 99.4 אחוזים, מצד שני, חשוב לסייג את התוצאות: המאגר כלל רק ידיעות שסווגו קודם לכן ככוזבות על ידי בני אדם, מה גם שהמאגר הזה נתפס בעיני החוקרים כקטן מדי. בהתאם לכך, החוקרים מעוניינים לבחון את יעילות האלגוריתם על מאגר של 100 מיליון ידיעות- אמיתיות וכוזבות כאחד.

לדברי אחד מהחוקרים, במידה והמחקר יתנהל כשורה, האלגוריתם צפוי לצאת לשוק לקראת סוף שנת 2020. המשמעות היא, שבמידה והמחקר יתקדם כמצופה, ירדן תציג פתרון טכנולוגי (הראשון בעולם הערבי?) להתמודדות עם פייק ניוז סביב הקורונה. פתרון שכזה עשוי להיות חשוב במיוחד, לאור העובדה שבודקי עובדות אנושיים לא מסוגלים לבדוק כמויות כל כך גדולות של מידע- מה שכמובן מאפשר גם כן את התפשטותו של המידע הכוזב על הקורונה.