בחודשים האחרונים, חוקרים ממדינות שונות בעולם פרסמו מחקרים רבים על תופעת הפייק ניוז והדרכים להתמודד איתה. כמה מהם מציגים ממצאים מסקרנים ואף מפתיעים, שיכולים לשנות את הדרך שבה אנחנו תופסים את התופעה.
חיפוש בגוגל עלול להגביר אמונה במידע כוזב
אחת העצות הבסיסיות ביותר שאנשים מיישמים כשהם רוצים לדעת האם ידיעה מסוימת שהיא שמעו היא נכונה, היא לבדוק אותה בגוגל. אולם, מחקר שפורסם בסוף 2023 מראה כי העצה הזו עלולה להטעות אותנו ודווקא להעלות את הסיכוי שנאמין למידע כוזב.
במסגרת המחקר, שפורסם בכתב העת Nature, החוקרים ערכו חמישה ניסויים בהם התבקשו אנשים להעריך את אמינותן של כתבות חדשות. חלק מהאנשים התבקשו לחפש מידע באינטרנט כדי לעזור להם להחליט. החוקרים מצאו שחיפוש באינטרנט גרם לאנשים להאמין יותר במידע כוזב. האפקט הזה היה חזק יותר כאשר אנשים מצאו מידע באיכות נמוכה בחיפושים שלהם. החוקרים מצאו גם שחיפוש באינטרנט יכול לגרום לאנשים להאמין יותר לכתבות חדשות אמיתיות, אך האפקט הזה היה חלש יותר. ממצאים אלה מצביעים על כך שאנשים עשויים לא להיות טובים בשיפוט אמינות המידע שהם מוצאים באינטרנט.
המחקר מציע מספר הסברים אפשריים לכך שחיפוש באינטרנט עלול להגביר את האמונה במידע כוזב. אפשרות אחת היא שאנשים נוטים להתמקד במידע שמאשר את האמונות הקיימות שלהם. כאשר אנשים מחפשים מידע באינטרנט, הם עשויים להיתקל במידע שתומך בנקודת המבט שלהם, מה שעלול לגרום להם להאמין בו יותר. אפשרות נוספת היא שאנשים נוטים לתת יותר משקל למידע שהם מוצאים באינטרנט מאשר למידע שהם מקבלים ממקורות אחרים. ייתכן שזה בגלל שאנשים תופסים מידע באינטרנט כיותר אובייקטיבי או אמין מאשר מידע שהם מקבלים מאנשים או מקורות אחרים.
הממצאים של מחקר זה חשובים מכיוון שהם מצביעים על כך שחיפוש באינטרנט עלול להיות דרך לא יעילה להעריך את אמינות המידע- אבל האם זה בהכרח אומר שלא כדאי להסתמך על גוגל? ממש לא. צריך פשוט לדעת לחפש בחוכמה:
- מומלץ לא לחפש מילה במילה את הכותרת או המשפט הראשון שלקוחים מהידיעה שאותה בודקים. חיפוש כזה עלול להוביל את הגולשים לעוד מקורות המצטטים את הידיעה הכוזבת. במקום זאת, מומלץ לחפש מספר מילות מפתח הקשורות לידיעה אותה בודקים.
- יש לשים לב למקור ממנו מגיעה הידיעה: האם זהו מקור מהימן?
- בונוס: מומלץ לגולשים להיעזר במקורות חדשותיים הנוגדים את תפיסות העולם שלהם. כך הם ייחשפו לכלל צדדי הסיפור ויקבלו תמונה מהימנה יותר לגביו.
כותרות מטעות על מחלת הקורונה שפורסמו בתקשורת הממוסדת גרמו ליותר נזק ממידע כוזב על המחלה ממקורות אחרים
מחקר מבית הספר לניהול של MIT Sloan חושף שכותרות מטעות בנוגע לקורונה ממקורות חדשותיים שפורסמו בפייסבוק גרמו ליותר ספקנות לגבי החיסונים מאשר פייק ניוז. המחקר, שנערך על ידי פרופסורית ג'ניפר אלן, פרופסור דייויד רנד ודאנקן ג'יי וואטס, מציין אמנם שפייק ניוז מזיק יותר לכל חשיפה, אך טווח ההפצה שלו מוגבל. לעומת זאת, כותרות מטעות ממקורות מהימנים שעברו מתחת לרדאר, שלרוב היו סנסציוניות ורמזו לסכנות בחיסונים, הגיעו לקהל רחב יותר, וכך גרמו לפגיעה משמעותית יותר בשיעורי ההתחסנות הכלליים.
החוקרים השתמשו בשיטה חדשנית המשלבת ניסויים אקראיים, תגובות סקרים וכלים מבוססי בינה מלאכותית כדי להעריך את כוח ההשפעה של כותרות והחשיפה אליהן. הם גילו שתכנים מעוררי ספק לגבי חיסונים ממקורות מהימנים, שלא סומנו כמידע מטעה, הפחיתו באופן ניכר את הכוונות להתחסן. לדוגמה, כותרת של כתבה שקיבלה חשיפה נרחבת ורמזה על מותו של רופא לאחר החיסון, למרות שגוף הכתבה הודה בחוסר ודאות, זכתה ל-54.9 מיליון צפיות והשפיעה באופן משמעותי על התפיסה הציבורית.
המחקר מדגיש שסינון תכנים לא צריך להתמקד רק במידע כוזב לחלוטין, אלא גם בתכנים מטעים ממקורות אמינים, שכן לאלו יש תפוצה רחבה יותר והם עלולים לגרום לנזקים משמעותיים בבריאות הציבור. המחקר ממליץ על שיפור הסטנדרטים העיתונאיים וסינון תכנים מדויק יותר כדי לצמצם את הנזק שנגרם על ידי מידע מטעה מסוג זה.
כיצד אתרי חדשות מזויפות מצליחים למכור לנו פייק ניוז?
עייפים? לא מרוכזים? זה בדיוק הזמן שבו אתם הכי פגיעים לפייק ניוז. מחקר חדש מאוניברסיטת סנט אנדרוז חושף את הטקטיקות הערמומיות בהן משתמשים אתרי חדשות מזויפות כדי לתפוס אותנו לא מוכנים.
החוקרים גילו שאנשים נוטים יותר ללחוץ על כותרות פייק ניוז כשהם עייפים או לא מרוכזים. הסיבה לכך פשוטה: במצב כזה, אנו פחות נוטים לבחון ביקורתית את המידע שאנו צורכים. אתרי פייק ניוז מנצלים זאת על ידי הצגת מידע כוזב בצורה הדרגתית, החל מכותרת מושכת תשומת לב ועד למאמרים ארוכים ומלאים בפרטים מזויפים.
לאחר שקורא לוחץ על כתבת פייק ניוז, הוא נוטה יותר להאמין למידע שמוצג בה, ויותר סביר שילחץ על כתבות פייק ניוז נוספות בעתיד. זהו מעגל קסמים שקל להיכנס אליו וקשה לצאת ממנו.
אז מה אפשר לעשות?
הנה כמה טיפים פשוטים שיעזרו לכם להימנע מפייק ניוז:
- בדקו את המקור: ודאו שהכתבה פורסמה על ידי אתר חדשות אמין ומוכר.
- קראו בעיון: שימו לב לטעויות עובדתיות, שגיאות כתיב ותוכן חשוד.
- חפשו מידע נוסף: השוו את הכתבה למקורות אחרים כדי לוודא את אמינותה.
- היו סקפטיים: אל תאמינו לכל מה שאתם קוראים, במיוחד לכותרות דרמטיות או נשמעות טוב מכדי להיות אמיתיות.